De ce bio este mai bun?

De ce bio este mai bun?

Se vorbeste tot mai mult despre antioxidanti ca despre magicieni capabili sa apere organismul de boli si sa încetineasca ritmul imbatranirii. Asa sa fie, oare? Cercetatorii si medicii ne asigura ca da. Dar haideti sa vedem niste fapte:

Antioxidantii – care se afla in vitamine, oligoelemente sau în vegetale (cum ar fi polifenolii din vin sau ceai) au un rol deosebit de important în organism, acela de a combate actiunea nefasta asupra celulelor a radicalilor liberi fabricati în exces în organism. De fapt, antioxidantii ar putea fi comparati cu un sistem sofisticat de curatare a organismului de un anumit tip de impuritati, adica de radicalii liberi care se formeaza în urma proceselor fizico-chimice firesti, de ardere a oxigenului în celulele corpului, absolut necesare pentru producerea de energie. Radicalii liberi nu sunt plini numai de „pacate”, ei protejeaza corpul de virusi si bacterii, dar când sunt în exces “ruginesc” adica “oxideaza” organismul, în sensul ca, prin actiunea lor, altereaza membrana celulara, ba chiar materialul genetic al celulei, lasând cale libera aparitiei premature a semnelor îmbatrânirii. Si asta nu e tot: radicalii liberi favorizeaza aparitia placilor de aterom la nivelul vaselor sangvine si se înscriu pe lista factorilor principali care favorizeaza aparitia cancerului si a altor boli. La prima vedere, nu-i nici bine, nu-i nici rau. Insa, daca ne imaginam ce inseamna procesele oxidative in exces si pe termen lung, intelegem ca este bine sa oferim protectie organismului, pentru a-l proteja de boli cauzatoare de imbatranire prematura.

Pentru a întelege ce se petrece e suficient sa taiem un mar în doua si sa-l lasam la aer. In cateva minute suprafatele din sectiune isi schimba culoarea, virand spre brun. Se oxideaza, spunem noi. Este un proces similar cu imbatranirea organismului sub actiunea excesului de radicali liberi. Daca în schimb pe suprafetele taiate se toarna imediat câteva picaturi de lamaie (bogata în vitamina C cu proprietati antioxidante!) fructul ramane proaspat timp indelungat.

In mod normal, intre cantitatea de antioxidanti si cea a radicalilor liberi trebuie sa existe un echilibru, dar acesta este extrem de fragil si, in general, balanta se înclina in defavoarea antioxidantilor. De ce? Alimentatia actuala ca si fumatul, poluarea, expunerile intense la soare, eforturile fizice exagerate, consumul excesiv de alcool, anumite medicamente, cu alte cuvinte stilul monden de viata pot, pe de-o parte, sa scada cantitatea de antioxidanti din organism iar pe de alta sa stimuleze producerea de radicali liberi în procesele metabolice. Pielea este una dintre primele victime ale lipsei de antioxidanti: îi dispar stralucirea si supletea, isi schimba culoarea, devenind pamantie, se rideaza precoce.

Totusi, de ce BIO este mai bun?

Teoria cea mai frecvent intalnita este ca produsele organice (bio) contin mai multe minerale si antioxidanti datorita modului in care aceste plante trebuie sa se adapteze situatiei. Astfel, ideea generala este ca intrucat plantele organice trebuie sa lucreze putin ca sa se apere natural impotriva bolilor si stresurilor cauzate de mediu, produc mai multi antioxidanti si absorb mai multe minerale din sol.

Acum faceti o comparatie cu plantele crescute conventional: primesc in mod regulat fertilizatori, pesticide si fungicide. Adica pur si simplu altii lucreaza pentru apararea acestor plante. Nu au nicio necesitate de a construi un sistem de protectie, motiv pentru care vedem mai putine minerale si antioxidanti in acestea…. Este ca si cum, ti-ai tine copilul intr-un clopot de sticla iar tu esti cel care ii strecori regulat cu lingurita, doza optima de mancare, sfaturi, incurajari, iubire etc, gandind ca numai astfel el va creste sanatos si frumos, pentru ca „numai tu stii ce trebuie facut”. Evident nimic mai fals! Acelasi lucru se intampla si cu plantele. Nu degeaba a lasat Dumnezeu ca Omul sa ingrijeasca pamantul si sa se bucure de roadele sale.

Asadar, ce inseamna produse bio? In vorbirea curenta, termenii des intalniti pentru a exemplifica produsele bio, sunt: organic, ecologic, bio.

Organic/bio/ecologic inseamna:

  • Selectia atenta a fermei, departe de zonele industrializate;
  • Inspectia solului inainte de cultivare;
  • Seminte netratate;
  • Absenta oricaror ingrasaminte chimice sau pesticide;
  • Metode naturale pentru intretinerea culturilor bio;
  • Animale crescute sanatos conform speciei si hranite numai cu furaje naturale;
  • Supervizare permanenta a culturilor si a animalelor, plus controale permanente;
  • Absenta organismelor modificate genetic;
  • Lipsa de reziduuri si substante toxice;
  • Mai multe minerale si antioxidanti.

Lasă un comentariu